Blog

Antrenamente de cățărat la stâncă // Abonament de 4 ore și 8 ore

Prima ieșire la stâncă, deschiderea sezonului 2021 la cățărat! 

Pentru că sălile de cățărat s-au închis și noi dorim în continuare să ne antrenăm atât noi cât și clienții Zaiko am pregătit căteva abonamente ca tu să poți să te bucuri în continuare de acest sport.

Am stabilit ca de 2 ori pe saptamana sa avem antrenament la stanca, dupa masa…prin urmare avem 2 tipuri de abonamnete de 4 ore si de 8 ore valabile o luna.

Marți prima ieșire la antrenamente, instructor Dan Rosca, am putea spune unul dintre cei mai buni cățăratori care a studiat cățăratul până la cel mai mic detaliu.

Locația: Cheile Tureni, ulterior schimbată.

Gândurile au fost legate de condițiile meteo dar și de faptul că trebuie să ajungem înainte de orele 20 in casa.

Am stabilit un punct de întâlnire pentru cei care nu au aveau posibilitatea de transport și am pornit spre chei.

 

– deplasarea 

Ora 16:10. Imediat ce am pornit unii au spus că a început să picure, noi am continuat drumul încrezători. La ei ploua deja. Noi nu vroiam sa acceptăm. Ne-am dat locul de intalnire parcarea Tureni. 

-schimbarea de locatie 

Hmm.. am ajuns in parcarea dinTureni, ploua 🙁 Hmmm….dar mai avem si alte optiuni, cum ar fi Cheile Turzii, Pestera Ungureasca

– regruparea 

Ne-am regrupat la Salvamont in chei. De aici am inceput urcarea spre Pestera Ungureasca. Pe drum Dan Rosca, bun cunoscator al Cheilor Turzii ne-a descris formatiunile pe care le vedeam in peisaj, conacul din vale …si multe altele.

– stabilirea echipelor

Ajunsi la Pestera  Ungureasca ne-am Grupat pe echipe, eu cu Luci, Sofi cu Dan si Alina cu Irina.

  • echiparea traseelor 

Abia am apucat să ne echipam și Dan a echipat un traseu de 6a pentru mine si Luci… să ne înțelegem a pus doar buclele… Am început să cațăr în manieră cap de coardă,  filat de Luci, iar Dan a mers și a pregătit traseul pentru celelalte 2 echipe.

  • suport tehnic

Am avut o senzație tare placută să simt stânca, iar demonstrația care a facut-o Dan când a echipat traseul mi-a creat iluzia că e un traseu ușor de făcut și așa am reușit să înțeleg traseul, cum să îl abordez și să îl duc până la capăt, asigurând și ultima buclă din top.

  • suport moral 

M-am chinuit cu diferite tehnici si abordari dar frica de a cadea m-a sabotat. Am coborat si l-am lasat pe Luci sa incerce. Exact aceasi experienta a trait-o si el.

Am mai incercat odată odihnit dar de data această în zona cu dificultăți am avut sprijinul tehnic a lui Dan care a cațărat pe al traseu lângă mine. Simțindu-l acolo am aplicat exact ce a spus el și am reușit niște mișcări pe care nici nu creadeam că sunt posibile. Succes! O senzatie de eliberare si satisfacție în același timp incredibilă.

  • retragerea 

Timpul a zburat pe nesimțite și a venit noaptea, ploua, ne-am adunat echipamentele și am luat-o spre casă la frontală. 

Frumos și emoționant! Abia aștept să mergem iar 🙂 

Hai cu noi! Antrenează-te și descoperă că a te cățăra este frumos și te ajută să ai un corp echilibrat.

Vezi abonamentele noastre.

Cursuri ski de pârtie adulți și copii Cluj

Suntem o echipă de instructori profesioniști de schi și snowboard îndrăgostiți de munte, iarnă, schi /  snowboard și suntem dornici să împărtășim această pasiune cu dvs. Oferim cursuri de schi și snowboard private, de familie sau de grup pentru clienți de toate vârstele și nivelurile, de la începători complet până la schiori avansați care doresc să-și îmbunătățească tehnica. Schiatul este un sport pentru toate vârstele, pe  care îl puteți învăța cu noi .

Nivelurile de tehnică de ski

Nivel 1 – Începător avansat ||  Coborâri sigure pe pârtiile albastre

Primul nivel tehnic este nivelul incepator, in cadrul caruia continutul reflecta instrumentele necesare achizitiei de baza. Datorita faptului ca acest nivel este nivelul de intrare, un prim aspect este cel legat de familiarizare si cunoasterea echipamentului specific. In cadrul acestui prim nivel, in cadrul clasei A, se identifica elementele fundamentale ale partiei scoala (initierea globala), precum si pozitiile fundamentale si elementele initiale de alunecare pe zapada (achizitia de baza). Clasa B corespunde initierii procedeelor de ocolire si tehnicii de utilizare a mijloacelor mecanice de urcare.

In cadrul acestui prim nivel tehnic se vor aborda, in ordine, urmatoarele procedee tehnice: procedee de mers (alternativ, cu impingere simultana) – procedee de urcare (oblica, in trepte, in foarfece, cu pas batut) – procedee de intoarcere (prin pasi succesivi, in evantai) – tehnica caderii si ridicarii din cazatura – procedee de alunecare (coborare directa, coborare oblica) – procedee de franare (plugul franat, plugul alunecat) – procedee de ocolire (ocolirea prin plug, ocolirea prin jumatate plug).

Partie usoara: semiplat si panta medie. Primul contact cu schiul alpin, deci cu echipamentul specific si zona de invatare, se va organiza initial pe plat, urmand sa se treaca gradual la panta foarte usoara si usoara. Zonele de partie in care are loc exersarea sunt cele cotate: albastre.

 

Nivel 2 – Avansat ||  Coborâri sigure pe pârtiile albastre şi roşii

Aceasta etapa in invatare reprezinta nivelul intermediar, in cadrul caruia punctul de referinta il constituie cristianiile, sau ocolirile cu schiurile paralele. In cadrul acestui nivel, pe parcursul celor două clase tehnice, se consolideaza miscarile fundamentale insusite in cadrul primului nivel tehnic.

In cadrul acestui nivel tehnic se vor aborda urmatoarele procedee tehnice: procedee de alunecare – trecere a denivelarilor de teren (trecerea peste falsele platuri, trecerea rupturilor de panta, trecerea racordurilor de panta, trecerea peste denivelari) – procedee de franare (derapaj lateral, derapaj oblic) – procedee de ocolire (cristiania prin balans vertical, cristiania prin contraderapaj, cristiania prin rotatie) – procedee de accelerare – adaptare tehnica (pasi turnanti, pasi de patinaj).

Partie medie: panta medie si medie – rapida. In cadrul nivelului tehnic II activitatea se va organiza, cu precadere, pe diferite tipuri de panta, in contexte variate. Zonele de partie in care are loc exersarea sunt cele cotate: roșii.

Nivel 3 – Schior cu experienţă || Coborâri controlate pe toate pârtiile

Reprezinta nivelul avansat in interpretarea motorie a tehnicii de baza a schiului alpin. In cadrul acestui nivel se introduc procedeele de ocolire finale si se perfectioneaza actiuni fundamentale (transfer de greutate, controlul presiunii pe canturi) in conditii variate. Ocolirea carve reprezinta punctul culminant al nivelului avansat. Scopul principal al acestui nivel il reprezinta perfectionarea ocolirii paralele in conditii variate de viteza, raza a ocolirii, panta si zapada. Ca si element inovator, in cadrul acestui ultim nivel tehnic se propune invatarea ocolirii carve, prin adoptarea gesturilor motorii specifice (angulatie, controlul presiunii pe canturi). O caracteristica a acestui nivel o reprezinta cristiania condusa, care nu inseamna doar o performare a procedeului tehnic, ci o performare in conditii controlate, la diferite raze de ocolire. Totodata, obiectivul final al tehnicii de baza in schiul alpin il constituie schiul multifinalizat, prin adaptarea tehnica a procedeelor invatate la conditii variate de teren, panta si zapada.

In cadrul acestui nivel tehnic se vor aborda urmatoarele procedee tehnice: procedee de ocolire (cristiania prin translatie, cristiania prin absorbtie, ocolirea carve, serpuirea franata, serpuirea acceleratoare) – tehnica competitionala de slalom urias (initiere) – tehnica competitionala de slalom (initiere).

Partie medie – dificila: panta medie, medie – rapidă si abrupta. In cadrul nivelului tehnic III activitatea se va organiza, cu precadere, pe diferite tipuri de panta, in contexte variate. Zonele de partie in care are loc exersarea sunt cele cotate: rosii si negre.

 

Unde poți învăța să skiezi?

La cerere va oferim serviciile noastre pe oricare partie din Romania.

Cât te costă?

Acceseaza sectiunea noastra de cursuri pentru a vedea preturile. Cursuri ski de partie.

Cât durează cursurile?

Cursurile pot să dureze de la o ora la cateva zile în fucnție de nevoile tale și de recomandarile noastre.

Cum faci rezervare?

Rezervarea se poate face telefonic, pe WhatsApp sau direct pe site. Rezervarea se face printr-un avans de 50% prin transfer bancar sau online cu cardul pe site-ul nostru.

Te așteptăm cu voie bună și dorința de a te învăța un sport nou.

Rafting pe râul Buzău la început de iulie

Căldură mare? Nu e problemă. Te poți răcori la o tură de Rafting pe râul Buzău toată vara.

La început de iulie am început turele de rafting pe râul Buzău. Weekend de weekend vom fi pe apele râului.

Este un sport aventuros, distractiv mai ales când ai o gașcă de prieteni cu tine.

Echipament îți oferim noi, așa că nu ai altă grijă decît să te lași pradă distracției.

Cîteva poze din tură. Te așteptăm.

Vezi detalii:  https://zaikoadventures.com/produs/rafting-aventura-pe-apele-crisului/

 

Cheile Râmețului // Îngusta lume între ape și stânci

O tură amânată din cauza condițiilor meteo, iată că de această dată am prins o fereastră de 8 ore în care am putut descoperii lumea fascinantă a Cheile Râmețului.

Traseul începe printre stânci, mai exact traversarea apei. Una dintre cele mai aventuroase părți ale acestei ture. După care ne continuăm traseul ieșind din chei și ajungem în sat unde am luat o bine meritată pauză.

Tura a durat aproximativ 8 ore, după care ne-am despărțit plini de energie și cu memoria plină de imagini superbe.

Aceste imagini le puteți vedea mai jos.

De asemenea, nu uita că te așteptăm și pe tine în următoarea tură.

Detalii despre tură le poți vedea aici.

 

Curs de alpinism in Cheile Turzii – primul curs din 2020

Cu totii am fost nerabdatori sa iesim din casa si sa iesim in natura sa atingem obiectivele propuse pentru acest an sau sa ne satisfacem curizitatea.

Cu numar restrans de persoane ne-am adunat in Cheile Turzii sa invatam tehnici de alpinism. Cheile Turzii ofera tot ce ai nevoie ca sa te initiezi in alpinism.

Atelierul s-a desfasurat pe parcusul a doua zile. Prima zi de teorie, iar a doua de practica.

Alpinismul este un sport complex, cunostiintele acelora care-l practica depasind sfera preocuparilor in alte sporturi: antrenamentul, tehnica specifica, tactica.

Natura salbatica in care se desfasoara alpinismul, lipsa de baze sportive amenajate, capriciile vremii ori decorul vegetal neobisnuit sunt elemente neintalnite la alte sporturi, obligand la cunoasterea unor ramuri ale stiintelor fara de care practic muntele nu ar reprezenta decat un mojloc de recreere minora.

Practicarea alpinismului poate fi o adevarata aventura plina de emotii, in care adrenalina iti face ca inima sa bata cu putere, unde simti chemarea si vibratia muntelui.

Cursul a fost coordonat de Kozma Akos.

Te asteptam si pe tine la un curs de alpinism.

Vezi mai jos cateva imagini.

 

COVID 19 // Recomandări specifice activităților montane

Recomandări specifice activităților montane pe perioada Covid 19

Reluarea progresivă și rezonabilă a activităților fizice, de preferință în ziua în care campingurile, lojile și adăposturile sunt închise publicului.

Mai mult ca oricând, practicienii sunt încurajați să se angajeze în rute la nivelul lor și să-și crească marja de siguranță.

Alegeți traseele cu trafic redus, evitați-le pe cele supraaglomerate. Nu ezitați să îl schimbați dacă traseul ales nu permite respectarea distanței minime dintre practicieni.

Adaptați-vă programele pentru a limita interacțiunile dintre practicieni.

Încearcă să preferi traseele locale accesibile prin mobilizare ușoară, individuală și nemotorizată (mersul pe jos, mersul cu bicicleta etc.).

Urmați regulile de transport guvernamentale atunci când accesul poate fi făcut numai prin mijloace motorizate.

Favorizează echipamentele individuale. Evitați schimbul de materiale între practicieni.

Completează trusa de prim ajutor cu un „kit Covid 19” (gel sau săpun, măști).

Mai mult ca niciodată, nu lăsați deșeuri pe traseele pe care le parcurgeți.

Pentru turism de schi și drumeții montane

Evitați grupările (în special în vârf și în timpul pauzelor).

Când grupurile nu pot fi evitate, păstrați o distanță de un metru între practicieni și purtați o mască.

Măriți distanțele dintre participanți (minimum cinci metri) în caz de antrenament intens cu ventilație puternică.

 

În cazul ieșirilor cu nopți la munte:

– Nopțile într-un refugiu nesupravegheat sunt puternic descurajate din motive de sănătate;

– Pentru sejururi peste noapte într-un refugiu păzit, consultați recomandările managerilor;

– Perioadele de noapte în bivacuri, în conformitate cu reglementările în vigoare, sunt posibile în respectarea gesturilor esențiale de barieră (distanțare, spălare a mâinilor etc.).

Fiecare practicant este invitat să aducă o mască care poate fi purtată în timpul grupărilor sau traversărilor inevitabile.

Favorizează echipamentele și materialele personale.

Dacă se folosește coarda, consultați recomandările „alpinism” și „urcare pe trasee de mai multe lungimi”.

 

Pentru escalada

Folosiți magneziu lichid care conține mai puțin alcool volatil decât magnezia pudră.

Se recomandă utilizarea unei măști în timpul șederii la faleza de cățărat.

Favorizați utilizarea individuală a blocajelor.

Acoperiți tamponul de protecție cu protecție individuală (tip prosop) dacă plăcuțele de blocare sunt folosite de mai mulți alpinisti.

Utilizați magneziu și ustensilele de curățare (perii etc.) strict individual.

Spălați-vă mâinile cu apă și săpun organic degradabil atunci când este posibil, altfel cu gel hidro-alcoolic, între fiecare test din blocuri.

Curățați-vă regulat echipamentele personale (tampoane de prăbușire, geantă de cretă, perii, papuci).

 

Trasee de escalada mai lungi

Folosiți magneziu lichid care conține mai puțin alcool volatil decât magnezia pudră.

Se recomandă utilizarea unei măști în timpul posibilelor faze de regrupare.

Este recomandată utilizarea mănușilor în timpul fazelor de descărcare.

Folosiți echipamente de protecție personală (PPE) (frânghie, ham, schițe rapide …)

Utilizați magneziu și ustensilele de curățare (perii etc.) strict individual.

Între fiecare rută, spălați-vă mâinile cu apă și săpun organic degradabil atunci când este posibil, altfel cu gel hidro-alcoolic.

 

Trasee de mai multe lungimi

Preferă frânghiile a două (mai degrabă decât trei).

Alegeți un traseu în care nu există alte echipe implicate. Dacă este cazul, păstrați o distanță minimă între șiruri (astfel încât membrii diferitelor șiruri să nu se termine niciodată împreună în același releu).

Se recomandă utilizarea unei măști în timpul posibilelor faze de regrupare.

Este recomandată utilizarea mănușilor în timpul fazelor de descărcare.

Folosiți echipamente de protecție personală (PPE) (hamuri, echipamente de protecție).

Spălați-vă mâinile (gel hidro-alcoolic) între fiecare lungime.

Folosiți magneziu lichid care conține mai puțin alcool volatil decât magneziu pudră.

 

Pentru alpinism

Adaptați dimensiunea funiei la ruta aleasă și în special la posibilitățile de distanțare.

Evitați grupările (în special în vârf), pe cât posibil.

Când grupurile nu pot fi evitate, păstrați o distanță de un metru între practicieni și purtați o mască.

Pentru fazele de urcare de la releu la releu, consultați recomandările practice: „urcare pe trasee de mai multe lungimi”.

Folosiți echipamente de protecție personală (PPE) (hamuri, echipamente de protecție).

Măriți distanțele (minim cinci metri) în cazul unei ventilații puternice a practicienilor în legătură cu efortul sau altitudinea.

 

În cazul ieșirilor cu nopți la munte:

– Nopțile într-un refugiu nesupravegheat sunt puternic descurajate din motive de sănătate;

– Pentru sejururi peste noapte într-un refugiu păzit, consultați recomandările managerilor;

– Perioadele de noapte în bivacuri, în conformitate cu reglementările în vigoare, sunt posibile în

respectarea gesturilor esențiale de barieră (distanțare, spălare a mâinilor …).

Fiecare practicant este invitat să aducă o mască care poate fi purtată în timpul grupărilor sau traversărilor inevitabile.

Este recomandată utilizarea mănușilor în orice moment (în afară de posibilele pasaje tehnice de urcare).

Pentru via ferrata

Preferați frânghiile a doi cu distanța minimă de cinci metri între practicieni.

Evitați grupările, pe cât posibil.

Când grupurile nu pot fi evitate, păstrați o distanță de un metru între practicieni și purtați o mască.

Folosiți echipamente de protecție personală (PPE) (ham, lance).

Este recomandată utilizarea mănușilor în orice moment și trebuie curățate în mod regulat.

Pentru canioning

Folosiți trasee aerisite, „spațioase” și fluide pentru a evita gruparea.

Practicați într-un grup mic.

Respectați o distanță de cel puțin un metru între participanții de pe drumurile de acces.

Practicanții își instalează singurele cârme, harnașamente și sisteme de sondaj.

Spălați-vă regulat pe mâini cu apă folosind un săpun organic degradabil.

Respectați distanțele de siguranță atunci când traversați rezidenții, pescarii și înotătorii. Alegeți un loc potrivit pentru a vă întâlni cu un alt posibil grup.

Într-un mediu acvatic, împingeți sistematic distanța la cel puțin 2 metri.

În cazul regrupării pentru instrucțiuni de siguranță sau traversarea obstacolelor, liderul va avea grijă să respecte distanțele de siguranță.

În cazul excepțional, în care distanța nu poate fi respectată, se recomandă purtarea unei măști sau a unei viziere.

Privilege echipamentul de protecție personală (EIP) și efectele personale necesare activității (recipient impermeabil, sticlă de apă).

Dezinfectați bine echipamentul (PPE și altele) în conformitate cu recomandările producătorilor în cazul împrumutului sau închirierii.

Se recomandă utilizarea mănușilor pentru utilizarea echipamentului.

 

Sursa: https://www.montagnes-magazine.com/actus-deconfinement-les-recommandations-pratique-coordination-montagne?fbclid=IwAR1VP48Ted70SvcQKkptK_Qy-h5KWgAKYskP7FI6CD9qrBrEDf9j0uB3EFY

Romania Muntii Piatra Craiului // Creasta Nordica

Piatra Craiului este o calatorie spre alta lume, parcurgand creasta Piatra Crauiului emotiile te vor cuprinde privind in jur si pasind pe acest munte.

Desi ca altitudine este inferior Muntilor Fagaras, este superior oricarui lant muntos din Romania prin unicitatea si maretia lor.

In aceasta iarna, am facut numeroase ture pe Creasta Nordica, pe care dorim sa le impartasim cu voi prin imaginile de mai jos.

Escalada indoor // Beneficii pentru copii

Toți părinții doresc să se asigure că copiii lor se bucură de o dietă echilibrată de activități interioare și în aer liber. Într-o epocă în care mulți dintre tinerii din ziua de azi par să se rătăcească prin viață, cu capul plecat și cu ochii lipiți de un dispozitiv electronic, este întotdeauna minunat să găsești o activitate care să încurajeze copiii să caute, să folosească dispozitivele belay și să se angajeze cu lumea din jur. lor. Cu toții ne dorim ca copiii noștri să crească activi, sănătoși, în formă fizică și agili psihic. Ceea ce poate nu știați este că există o activitate minunată care poate dezvolta toate cele de mai sus în același timp … În timp ce este, de asemenea, distractiv!

Escalada indoor pentru copii – avantajele
Escalada indoor nu poate fi cea mai evidentă activitate pentru copiii mici, cu toate acestea, este o activitate sigură și extrem de benefică care poate ajuta dezvoltarea tinerilor în fiecare aspect al vieții lor. Să aruncăm o privire la unele dintre multe moduri în care copiii pot beneficia atunci când participă la acest sport distractiv și neobișnuit … Până la urmă, sportul este o parte esențială a vieții școlare!

Abilitățile de rezolvare a problemelor pe care le pot purta în fiecare aspect al vieții lor.
Este un lucru să poți memora și regurgita informația, este cu totul altceva să aplici o problemă de gândire superioară unei probleme. Problema cu școlile și educația este că acestea pot pune un accent prea mult pe primele, dar să le neglijeze pe cele din urmă.

De la o vârstă fragedă, este esențial ca copiii să învețe tehnici de rezolvare a problemelor, deoarece aceasta poate fi cheia gândirii independente. Escalada indoor a fost folosit anterior ca o instalație de antrenament pentru aer liber și acum a evoluat pentru a deveni o activitate amuzantă în interior în sine, cu beneficiul suplimentar de a ajuta copiii să-și dezvolte mintea, precum și corpul.

„În timp ce traversează peretele, copiii trebuie să definească problema încercării de scalare a peretelui, aplicându-și facultățile cognitive pentru a rezolva probleme complexe. Îndreptându-se în sus, trebuie să analizeze mâinile și picioarele disponibile, folosindu-le pentru a găsi o cale spre vârf. “

Cu ajutorul unui instructor, copiii învață arta rezolvării creatoare a problemelor, bazându-se pe o sursă din ce în ce mai mare de cunoștințe și experiență pentru a se gandi si analiza care îi vor ajuta să ajungă la vârf și, de asemenea, să îi ajute să atenueze situația atunci când au ales o cale care nu îi ajută să urce așa cum sperau.

Odată ce acest mod de gândire devine înrădăcinat în mintea lor, acestea pot continua în studiile lor și în toate aspectele vieții lor, contribuind la consolidarea cunoștințelor dobândite în școală și la aplicarea acelorași procese de rezolvare a problemelor în situații academice, sportive și sociale.

Forța, rezistența și flexibilitatea
Este vital ca copiii să dezvolte o forță fizică bună pe măsură ce cresc. Acest lucru îi poate îmbulzi cu încredere și, pe măsură ce mușchii lor se dezvoltă, metabolizările lor vor deveni și mai eficiente și, la rândul lor, îi vor ajuta să obțină o greutate sănătoasă pe care o vor menține de-a lungul vieții.

„Escalada indooreste un antrenament extraordinar pentru copii și adulți, întrucât rezistența crescută este doar unul dintre avantajele escaladă. “

Este vital pentru copii să mențină și să îmbunătățească atât componența forței cât și rezistența corpului lor pe măsură ce se dezvoltă. Deoarece alpinismul este un antrenament cu tot corpul, acesta devine un instrument valoros pentru antrenament și fitness, ceea ce duce la îmbunătățirea metabolismului, sănătate zilnică excelentă și o stare de spirit mai clară care duce la o mai mare încredere generală.

Creșterea rezistenței și rezistenței are, de asemenea, mai multe beneficii pentru dezvoltare pentru organismele în creștere. Atunci când copiii urmăresc mișcări naturale, cum ar fi alpinismul, nu numai că îi ajută să se dezvolte și să mențină mușchii puternici, cățărarea întărește, de asemenea, ligamentele și tendoanele de susținere care vor ajuta la protejarea corpului lor de tulpini, entorse și alte leziuni zilnice sau legate de sport.

Ba mai mult, chiar îi ajută să mențină tensiunea arterială și nivelul colesterolului sănătoși, trasând o cale pentru o sănătate fizică bună acum și pentru restul vieții.

„Urcarea, chiar și la o vârstă fragedă, poate ajuta copilul tău să nu se rezolve doar într-un rezolvator de probleme expert, ci și să îi învețe importanța concentrării și a concentrării și să se aplice 100% pentru sarcina aflată la dispoziție într-o epocă în care multitasking-ul pare să fie nouă normă. ”
Concentrare, concentrare și răbdare
Într-o epocă în care copiii și adulții deopotrivă au atât de multe cereri de atenție, copiii beneficiază cu adevărat de activități care încurajează concentrarea și concentrarea.

Trăim într-o societate care tinde să nu încurajeze sau să recompenseze răbdarea. Alpinismul este o activitate care demonstrează cu mult valoare copiilor răbdarea, perseverența și determinarea încurajându-i să fie concentrați și hotărâți, dar totuși fluizi și adaptabili în atingerea obiectivului lor de a ajunge în vârf.

Coordonare
Alpinismul implică agilitate în mișcarea sa, așa că este de asemenea excelent în dezvoltarea coordonării mână-ochi împreună cu abilitățile motorii fine. Copiii, în special adolescenții, se apucă continuu de un corp care este mereu în creștere și în schimbare. Poate fi dificil să coordonezi mintea și corpul atunci când ambele se schimbă atât de rapid. Alpinismul împlinește copiilor coordonarea pentru a crește un pic mai ușor.

Disciplină și încredere
În cele din urmă, pe măsură ce copiii perfecționează abilitățile fizice și mentale de care au nevoie pentru a depăși sarcinile din ce în ce mai complexe în alpinismul lor, vor crește încredere în abilitățile lor. Ei vor putea apoi să aplice această aceeași încredere în fiecare aspect al vieții lor. De asemenea, vor învăța disciplina pe măsură ce se străduiesc continuu să se îmbunătățească și să depășească noi provocări.

Creasta Vârtopel – Arpășel și Muchia Laiței – Munții Făgăraș // Toamna

Din nou pe Creasta Vartop – Arpasel dar de aceasta data toamna.

Am început urcarea spre Lacul Capra, sâmbătă dimineața în jurul orei 9:00. Vremea a fost perfectă si noi eram în formă pentru o tură de toamnă pe creastă. Am ajuns la Fereastra Zmeilor de unde am început urcarea spre creastă.

A doua zi am trecut in Valea Doamnei si am urcat pe Muchia Laitei in Curmatura Varoasa pana pe Varful Laita. Un traseu foarte liniștit și plăcut,  cu un traverseu tehnic de aproximativ 40 m pe lama stâncoasă matematica unde ne-am asigurat.

Bucură-te de poze și te așteptăm și pe tine în această tură.

 

Alpinism // Retezat National Park // 31 august – 1 septembrie

Deși este un drum lung de făcut pana în Munții Retezat, merită efortul de a merge acolo deoarece acest parc are farmecul lui. În primul rand pană să ajungi la cabana situată la cea mai mare altitudine din parc, se trece printr-o pădure de poveste iar la stanga ei un rau cu multe cascade.

Scopul nostru în Retezat a fost să cățărăm în zona Peretele Bucurei. De la cabană pană la baza traseelor se face aproximativ 2 ore.

În peretele NE sunt mai multe trasee dintre care cele mai cunoscute sunt Creasta Vulturilor si 25 Octombrie. Toate traseele din acest perete au ultimele lungimi de coarda in comun.

În două zile am traversat cele două trasee, care ne-a oferit o nouă experiență de a ne cățăra pe granit.

Această tură o vom repeta în fiecare an atat iarna cat și vara și vă invităm și pe voi la o nouă experiență de cățărat.